IMC Groot Studentenschaakkampioenschap
Tussen de Torens en Noesis organiseren 24 april 2022 een kampioenschap met 7 epische rapid chess rondes met een timer van 10 minuten en 5 seconden increment. Achteraf zal er een prijzenceremonie zijn met een aansluitende borrel.

Het toernooi wordt gesponsord door IMC Trading Amsterdam en voor de winnaar van het toernooi ligt er een drone en een grote trofee in het verschiet! Ook voor andere plekken liggen er prijzengelden klaar. Alle in Nederland studerende studenten, van beginners tot meesters, zijn uitgenodigd om mee te doen deze zondag van 10:45 tot 18:00 bij het Radboud Sportcentrum (Heyendaalseweg 141 Nijmegen).

De deelnemerskosten bedragen slechts 5 euro! Kleine prijzen zullen ook worden uitgereikt aan verschillende ratingcategorieлn.

Het schema ziet er als volgt uit:

10:45-11:10 Aankosmt
11:10-11:30 Opening

11:40-12:10 Ronde 1
12:25-12:55 Ronde 2
13:10-13:40 Ronde 3

13:40-14:30 Pauze

14:30-15:00 Ronde 4
15:15-15:45 Ronde 5

16:00-16:30 Pauze

16:30-17:00 Ronde 6
17:15-17:45 Ronde 7

18:00-18:15 Prijzenceremonie
18:15-laat Borrel!

Afhankelijk van de hoeveelheid aanmeldingen zal er worden gewerkt met 1, 2 of 3 verschillende groepen, zodat iedereen tegen een speler kan spelen op gelijk niveau en het naar zijn zin heeft. De potjes zullen niet rated zijn.
Dit Kampioenschap is gesponsord door IMC Trading Amsterdam en Schaakboeken Verzendhuis De Beste Zet

Als je vragen hebt kan je contact opnemen met de organisatie via IMCgscc@ssvntussendetorens.nl

Aanmelden kan via de volgende link Aanmelden

Het Wintertoernooi
Het heeft even op zich moeten laten wachten door corona, maar ging op zondag 6 maart dan eindelijk toch van start. Het eerste Tussen de Torens Wintertoernooi! De leden van de toernooicommissie hebben weer een prachtig toernooi voor onze leden georganiseerd en o wat hebben ze zich uitgesloofd. Het toernooi ging tegelijkertijd van start met de middag om 12.00. Het toernooi bestond uit 8 rondes met 10+0 als tijdformat. Na de eerste 3 rondes vond de eerste pauze plaats en konden de deelnemers genieten van de door de commissie zelfgesmeerde broodjes. De commissie was namelijk extra vroeg opgestaan om deze malse broodjes speciaal te smeren voor onze leden. Na de pauze was een kraker van een partij. De enige twee nog ongeslagen schakers, Michiel en Jonathan, namen het tegen elkaar op. Na een intense mentale strijd ging Michiel er met de overwinning vandoor.

Met deze overwinning maakte Michiel zich meteen titelfavoriet voor het toernooi, maar is het hem gelukt deze goede vorm door te zetten? Het tegendeel was waar. In ronde 6 liep Michiel vast tegen underdog Julian. Na een misgecalculeerde opoffering van Michiel ging Julian onverwachts met de overwinning ervandoor. Jonathan wist wel zijn andere partijen te winnen en kwam zijn op gelijke hoogte met Michiel en forceerde zo een tie-breaker match met Michiel voor de kampioensbeker. Maar in de subtop ontbrak het ook niet aan spanning. In de laatste ronde stonden 6 mensen op een gedeelde derde plek.

Drie deelnemers wisten te winnen en kwam zo alle drie op de derde plek. Dit waren Julian, Tijmen en Gijs. Gijs viel helaas af, omdat hij tijdens het toernooi tegen mindere tegenstanders had gespeeld. De tie-breaker voor de derde plek ging dus tussen Julian en Tijmen. Ook onderaan was het spannend, want Daan en Niels stonden gelijk op de laatste plek. Er moesten dus nog drie blitz trie-break matches worden gespeeld. Na drie spannende blitzpartijen waren de winnaars en verliezers duidelijk. Michiel was Jonathan te slim af en heeft de kampioensbeker mee naar huis genomen. Voor Jonathan restte een eervolle tweede plek. Na een mooie Botez gambit van Julian, verzekerde Tijmen zich op de derde plek. Niels leek te winnen, maar wist nog op het laatste moment te verliezen en verzekerde zo de laatste plek en de troostprijs.

Na een drukke dag schaken heeft de commissie de boel opgeruimd en zijn samen met enthousiaste deelnemers nog samengaan eten en borrelen in cafй Shamrock.

Start interne competitie
De eerste competitieavond van het nieuwe jaar begon afgelopen woensdag om 19.30 en kondigde ook meteen de start van het tweede competitieseizoen aan. Aangezien de winnaar van vorig seizoen heeft besloten dit seizoen over te slaan. Ligt de kans op de titel van dit seizoen wagenwijd open. De competitie ging meteen van start en het was zeker niet stil. Onderling werden er moppen en slechte woordgrappen verteld, maar uiteraard niet ten kostte van de concentratie. De schakers waren ongeveer rond 8 uur klaar met hun competitiepartijen, maar dit betekende niet het einde van de avond. Er werd gesneslschaakt en doorgeefschaak gespeeld in combinatie met een koud pilsje.

PCU Chess Cup
Van 3 tot 5 december namen tien van onze leden deel aan de PCU Chess Cup in Antwerpen, een toernooi voor studenten, georganiseerd door het PCU Comité. We begonnen op vrijdag met de openingsceremonie en een open blitz (3+2) toernooi. We eindigden niet in de top drie, maar Luc zorgde ervoor dat de strijd van de Lucs werd beslecht door de andere Luc te verslaan in een geweldige pot. Michiel won aan het eind van de avond zelfs nog een prijs voor iets anders dan schaken, maar voor de vibes doen we net alsof het schaakgerelateerd was.

Op zaterdag begon het hoofdevenement, een tweedaags rapid (25+10) toernooi, waarin we sterk begonnen. Luca Olariu versloeg titelkandidaat Niels Verwer in de eerste ronde en ging goed van start. Bram, Michiel en Omar wonnen ook hun eerste partijen en begonnen sterk. Aan het eind van de dag, na veel goede partijen door sommigen, maar ook veel gechoke door anderen (ik zal niemand noemen, maar ze weten het zelf wel), sloten we de eerste dag als volgt af: Luca stond op de eerste plaats met 4,5 punt, gelijk met Bjarne van de Universiteit Antwerpen, Bram stond derde met 4,0, daarna Michiel en Omar met 3,0, Luc, Luc en Bauke met 2,5, Julian met 1,5 en tot slot Moya en Niels met 1,0. De weg naar de overwinning lag nog open met nog twee wedstrijden te spelen op zondag.

Na een late nacht en wat struggles op zaterdag (we hadden geen elektriciteit in ons hostel), was iedereen natuurlijk extreem fit en hyped voor de laatste twee wedstrijden. In de zesde ronde bewees Bram een uitstekende teamspeler te zijn door gelijk te spelen tegen mede-koploper Bjarne. Luca won zijn partij en nam alleen de leiding. Niels pakte ook zijn tweede punt door dhr. Bye te verslaan; de dag zag er kortom goed uit. De laatste ronde was natuurlijk de spannendste van allemaal: Bauke speelde de eerste en enige Bongcloud van het toernooi en belangrijker nog, Luca moest met een voorsprong van 0,5 punt tegen Bram spelen voor de overwinning. Na een spannende wedstrijd kwam Luca als beste uit de bus en won het toernooi met 6,5 van de 7 punten. De helft van de top zes bestond daarnaast uit ons team, met Bram op de vijfde plaats met 4,5 en Michiel op de zesde plaats met 4,0. We hebben een geweldig weekend in Antwerpen gehad en willen de organisatie nogmaals bedanken voor het geweldige werk! Tot de volgende keer!

Final Ranking: https://pcucommittee.com/wp-content/uploads/2021/12/PCU-Chess-2021-Final-Ranking.pdf